Приручник: Почетна Страна

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
This page is a translated version of the page Handbook:Main Page and the translation is 50% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎српски (ћирилица)‎ • ‎فارسی • ‎தமிழ் • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語 • ‎한국어

Gentoo Приручник је покушај да се централизује документација у један кохерентан приручник. Овај приручник садржи инструкције за инсталацију уз помоћ интернет везе као и делове о раду са Gentoo и Portage.

Архитектуре

Gentoo Linux је доступан различитим аритектурама. Шта је тачно архитектура?

Архитектура је породица CPU-ова (процесора) који подржавају исте инструкције. Две најзаступљеније архитектуре за десктоп рачунаре су x86 архитектура и x86_64 архитектура ( Gentoo користи amd64 ознаку за ову архитектуру). Постоје и другачије архитектуре, као што су sparc, ppc (PowerPC породица), mips, arm, итд...

Свестрана дистрибуција као што је Gentoo подржава више типова архитектура. Видећете да је Gentoo Приручник понуђен за многе подржане типове архитектура. Ипак, ово може збунити неке кориснике јер нису сви свесни ове разлике. Неки су свесни само типа процесора (CPU) или имена који је део њиховог система (као на пример i686 или Intel Core i7). У наставку се налази кратак сажетак подржаних типова архитектура и скраћеница које се користе у Gentoo-у. Иако многи људи који не познају типове архитектуре њихових система углавном су заинтересовани за x86 or amd64 тип архитектуре.

Преглед Приручника

Ово је листа која даје преглед типова архитектура који су подржани кроз разне пројекте Gentoo Linux-а. Важно је изабрати тачан тип архитектуре пре преласка на део приручника о Инсталацији. Будите сигурни да сте проверили архитектуру процесора (CPU) пре него што наставите.

Препорука новим Gentoo корисницима: уколико је процесор млађи од пет година било да је произвођач Intel или AMD, избор AMD64 Приручника је вероватно добар правац.

Note
Тип архитектуре arm и arm64 "јесу" подржани у пројекту Gentoo али још увек немају урађене Приручнике. Више информације можете погледати на ARM project and bug #534376 for more information.
Alpha Приручник
Архитектура Alpha је 64-bit архитектура коју је развила Digital Equipment Corporation (DEC). Још увек је користе неки средњи и напреднији сервери, али овај тип архитектуре полако излази из употребе. Укључује ове варијанте: ES40, AlphaPC, UP1000, and Noname.
AMD64 Приручник
AMD64 је 64-bit архитектура која је компатибилна са x86 архитектуром (познатата је и као x86_64). Произвођач AMD први је увео овај назив у употребу (под именом AMD64) а Intel (под именом EM64T) и ово је данас једна од најзаступљенијих типова архитектуре за десктоп рачунаре средње и високе класе. Такође је присутна и у серверском сегменту. Укључене варијанте: AMD Athlon 64, Opteron, Sempron, Phenom, FX, and Ryzen заједно са Intel Pentium 4, Core2, Core i3, i5, i7, и неки Atoms.
ARM Приручник
ARM је 32-bit архитектура која је врло популарна у малим и уградним системима. Под-архитектуре се рангирају од ARMv1 до ARMv7 (Cortex), често се могу наћи у паметним телефонима, таблет рачунарима, приручним конзолама, корисничким GPS навигационим системима, итд. Укључене варијанте: StrongARM and Cortex-M.
  • Тренунто није урађен ARM Приручник. Погледајте bug #534376.
ARM64 Приручник
ARM64 је 64-bit варијанта типа архитектуре ARM намењена уградним и серверским системима. Примарну под-архитектуру која се назива AArch64 (позната и као ARMv8-A) производи неколико произвођача. AArch64 чипове можемо наћи на разним плочама SoCs укључујући и developer плоче, паметним телефонима, таблет рачунарима, smart TV-има, итд. Укључене варијанте: ARM Holdings' Cortex-A53, A57, A72, A73 and Qualcomm's Kryo and Falkor.
  • Тренунто није урађен ARM64 Приручник. Погледајте bug #534376.
HPPA Приручник
Реферирајући на HPPA, PA-RISC архитектура је инструкциони сет који је развила компанија Hewlett-Packard а користила се до 2008. године у њиховим серијама сервера средње и високе класе (наконкоје је HP почео да користи Intel Itanium). Укључене варијанте: HP 9000 and PA-8600.
IA64 Приручник
IA64 је 64-bit архитектура коју је дизанирала компанија Intel а користи се у њиховим Intel Itanium процесорским серијама. Овај тип архитектуре није компатибилан са x86 или x86_64 (познатија као amd64) а углавном се може наћи у серијама сервера средње и високе класе. Укључене варијанте: Intel Itanium.
MIPS Приручник
Развила је компанија MIPS Technologies, MIPS архитектура је компромис више подкласа (које се називају ревизијама - revisions) као што су MIPS I, MIPS III, MIPS32, MIPS64 итд. MIPS је најзаступљенији у уграђеним системима. Укључене варијанте: MIPS32 1074K and R16000.
PPC Приручник
PPC је 32-bit архитектура коју користе многи Apple, IBM and Motorola процесори. Најчешће се могу наћи у уграђеним системима. Укључене варијанте: Apple OldWorld, Apple NewWorld, generi Pegasos, Efika, older IBM iSeries and pSeries.
PPC64 Приручник
PPC64 је 64-bit варијанта PPC архитектуре, популаран је и у уграђеним серверским системима и у серверима са великим перформансама. Укључене варијанте: IBM RS/6000s, IBM pSeries, and IBM iSeries.
SPARC Приручник
Архитектура SPARC је најпознатија преко својих произвођача Sun Microsystems (сада Oracle) и Fujitsu. Користи се у серверским системима а постоје и неколико радних станица. У Gentoo-у подржани су само SPARC64-компатибилни процесори. Укључене варијанте: E3000, Blade 1000, and Ultra 2.
X86 Приручник
X86 је 32-bit архитектура коју користе процесори за које се начешће каже да су "Intel компатибилни". Донедавно је ово био најпопуларнији тип архитектуре за десктоп рачунаре. Gentoo нуди builds за i486 (подржава целу класу) и i686 (подржава Pentium и више или компатибилне). Укључене : i486, i686, AMD Athlon, Intel Core, and some Intel Atoms.

Често постављана питања

Може ли Приручник да се динамички генерише за сваки избор инсталације?

Све је могуће, ми смо поставили опције на овом нивоу, према типу архитектуре. Други избори, као што су рад са партицијама, избор kernel-а и инсталација пакета су довољно једноставни за опис тако да могу стати у једном документу.

Concepts such as advanced partitioning, non-generic kernel configuration, and alternate init systems are explained other areas around the wiki in publicly modifiable namespace (hint: anyone with wiki account can edit them!).

We ask our readers to search wiki and discover what is already available before requesting a new section or addition to be added to the Handbook. If you believe a new generic section is necessary to add to the Handbook, then propose a request by following the instructions below.

Не могу наћи информацију у Приручнику о stage1. Где могу да погледам?

Инструкције о коришћењу stage1 или stage2 tarball-а сада су доступни у Gentoo FAQ. Инсталација stage3 је једини подржани метод инсталације.

Како могу да побољшам Приручник?

Сугестије, коментаре или идеје о томе како да се побољша Приручник можете навести на Handbook project преко Discussion page странице за одређену страницу. Документација је намењена заједници, тако да нам је вредна свака повратна информација.

Note
Active handbook editors are down to only two or three members, so please provide some patience as we respond to new {{Talk}} entries. See below for instruction on how to suggest a new improvement to the handbook.

Имајте у виду то да се већина одлука у раду на документацији базира на моделу концензуса. Немогуће је писати или структурисати документацију на такав начин који ће задовољити сваког читаоца.

Those who open discussions with the goal of improving the Handbook must be able to accept a "No" as an answer. Typically "No" is used when we believe the current implementation is beneficial for the majority of readers.

Како би сте могли да исправно пратите отворена питања молимо вас да додате {{Talk}} темплејт свакој дискусији коју отворите. У следећем примеру видећете задовољавајућу форму:

CODE Пример отворене дискусије
{{Talk|open|date=March 28, 2017}}
 
Hi, I constructively think this part of the Handbook can be enhanced in this way.
Here is an example of the code/text that will make the improvement:
 
(на овом месту унесите унапређени код или текст.)
 
Kind regards, --~~~~

Овај --~~~~ код на крају примера додаје датиран потпис када је страна снимљена или прегледана. Код можете укуцати или генерисати користећи дугме Signature and timestamp у едитору. Вики уредници ће ово сматрати као 'Упис у дискусију'. Молимо вас потпишете сваки коментар који унесте у страницу за дискусију.