Εγχειρίδιο:Κεντρική σελίδα

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
This page is a translated version of the page Handbook:Main Page and the translation is 14% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎српски (ћирилица)‎ • ‎فارسی • ‎தமிழ் • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語 • ‎한국어

Το εγχειρίδιο Gentoo είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί η τεκμηρίωση σε ένα συνεκτικό εγχειρίδιο. Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει τις οδηγίες εγκατάστασης για προσεγγίσεις εγκατάστασης που βασίζονται στο διαδίκτυο και τμήματα σχετικά με τη χρήση του Gentoo και του Portage.

Αρχιτεκτονικές

Το Gentoo Linux είναι διαθέσιμο για πολλές αρχιτεκτονικές. Αλλά τι ακριβώς είναι μια αρχιτεκτονική?

Μια αρχιτεκτονική είναι μια οικογένεια από ΚΜΕς (επεξεργαστές) που υποστηρίζουν το ίδιο σύνολο εντολών. Οι δύο πιο επιφανείς αρχιτεκτονικές στο κόσμο των επιτραπέζιων υπολογιστών είναι η x86 αρχιτεκτονικη και η x86_64 αρχιτεκτονική (για την οποία το Gentoo χρησιμοποιεί τον συμβολισμό amd64). Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αρχιτεκτονικές, όπως sparc, ppc (the PowerPC family), mips, arm, κλπ...

Μια διανομή τόσο πολύπλευρη όπως το Gentoo υποστηρίζει πολλές αρχιτεκτονικές. Για αυτό το λόγο, θα ανακαλύψετε ότι τα Eγχειρίδια Gentoo προσφέρονται για πολλές από τις διαθέσιμες αρχιτεκτονικές. Όμως, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σύγχυση καθώς δεν είναι όλοι οι χρήστες ενήμεροι για τις διαφορές. Κάποιοι γνωρίζουν μόνο τον τύπο ή το όνομα της ΚΜΕ του συστήματός τους (όπως i686 ή Intel Core i7). Παρακάτω θα βρείτε μια σύντομη επισκόπηση των υποστηριζόμενων αρχιτεκτονικών και της συντομογραφίας που χρησιμοποιείται στο Gentoo. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την αρχιτεκτονική του συστήματός του ενδιαφέρονται κυρίως για την x86 ή την amd64.

Βλέποντας το εγχειρίδιο

Note
Ο παρακάτω πίνακας δίνει μια υψηλού επιπέδου επισκόπηση των υποστηριζόμενων αρχιτεκτονικών. Το σύνολο των αναφερόμενων ΚΜΕ ή συστημάτων είναι απλά ένα παράδειγμα. Αν ακόμη δεν είστε σίγουροι ποια αρχιτεκτονική να επιλέξετε, παρακαλώ διαβάστε την πρώτη ενότητα του δεύτερου κεφαλαίου του Εγχειριδίου Gentoo (Επιλέγοντας το σωστό Μέσο Εγκατάστασης) καθώς εκεί αναλύονται περισσότερο οι υποστηριζόμενες πλατφόρμες.

A rule of thumb for new Gentoo users: If the CPU was manufactured after 2015 and the manufacturer is either Intel or AMD, choosing the AMD64 Handbook is probably the correct route.

Note
Οι αρχιτεκτονικές arm και arm64 υποστηρίζονται από το σχέδιο Gentoo, αλλά δεν διαθέτουν ακόμη ένα πλήρες εγχειρίδιο. Παρακαλώ ανατρέξτε στο Σχέδιο ARM για περισσότερες πληροφορίες.
Μία σελίδα ανά κεφάλαιο (πολλές μικρότερες σελίδες) Μια σελίδα ανά μέρος (μεγαλύτερες σελίδες)
Εγχειρίδιο για αρχιτεκτονική Περιγραφή της αρχιτεκτονικής Εγκαθιστώντας το Gentoo Linux Δουλεύοντας με το Gentoo Δουλεύοντας με το Portage Ρύθμιση του δικτύου
alpha Η αρχιτεκτονική Alpha είναι μια 64-μπιτη αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε από την Digital Equipment Corporation (DEC). Είναι ακόμη σε χρήση σε μερικούς εξυπηρετητές μεσαίας και υψηλής ποιότητας, αλλά σταδιακά η αρχιτεκτονική αυτή εκλείπει.
(ES40, AlphaPC, UP1000, Noname)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
amd64 Η 64-μπιτη αρχιτεκτονική που είναι συμβατή με την αρχιτεκτονική x86 (και εξ αυτού είναι γνωστή και ως x86_64). Χρησιμοποίηθηκε πρώτα από την AMD (με το όνομα AMD64) και την Intel (με το όνομα EM64T) και είναι τώρα η πιο επιφανής αρχιτεκτονική για τους μεσαίας και υψηλής ποιότητας προσωπικούς υπολογιστές γραφείου. Απαντάται επίσης συχνά και στον τομέα των εξυπηρετητών.
(Επεξεργαστές AMD Athlon 64, AMD Opteron, AMD Sempron, AMD Phenom, Intel Pentium 4, Intel Core2, Intel Core i3, i5, i7, κάποιες εκδοχές Intel Atom)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
arm Αυτή η 32-μπιτη αρχιτεκτονική είναι πολύ δημοφιλής για ενσωματωμένα και μικρά συστήματα. Οι υπό-αρχιτεκτονικές ποικίλουν από ARMv1 ως ARMv7 (Cortex) και απαντώνται συχνά σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, φορητές παιχνιδομηχανές, συστήματα πλοήγησης GPS τελικού χρήστη, κλπ.

(StrongARM, Cortex-M)

arm64 Αυτή η 64-μπιτη αρχιτεκτονική είναι μια νέα παραλλαγή της arm για ενσωματωμένα συστήματα και συστήματα εξυπηρετητών. H μόνη υπο-αρχιτεκτονική είναι η ARMv8 και περιλαμβάνει τους επεξεργαστές Cortex-A53 και Cortex-A57 που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε μια ποικιλία από SoCs σε πλακέτες ανάπτυξης, σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ.

(Cortex-A53, Cortex-A57)

hppa Αναφερόμενη ως HPPA, η αρχιτεκτονική PA-RISC είναι ένα σύνολο εντολών που αναπτύχθηκε από την Hewlett-Packard και χρησιμοποιήθηκε στη μεσαίας και υψηλής ποιότητας σειρά εξυπηρετητών μέχρι το 2008 (κατόπιν η HP άρχισε να χρησιμοποιεί Intel Itanium).
(HP 9000, PA-8600)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
ia64 Μια 64-μπιτη αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε από την Intel και χρησιμοποιήθηκε στην σειρά επεξεργαστών της Intel Itanium. Αυτή η αρχιτεκτονική δεν είναι συμβατή με την x86 ή την x86_64 (γνωστή και ως amd64) και απαντάται κυρίως σε σειρές εξυπηρετητών μεσαίας και υψηλής ποιότητας.
(Intel Itanium)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
mips Αναπτύχθηκε από την MIPS Technologies. Η αρχιτεκτονική MIPS architecture εμπεριέχει πολλές υποοικογένειες (καλούνται αναθεωρήσεις) όπως οι MIPS I, MIPS III, MIPS32, MIPS64 και άλλες. Η MIPS είναι πιο συνηθισμένη σε ενσωματωμένα συστήματα.
(MIPS32 1074K, R16000)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
ppc Η 32-μπιτη αρχιτεκτονική που χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς επεξεργαστές Apple, IBM και Motorola. Πιο συχνά, απαντώνται σε ενσωματωμένα συστήματα.
(Apple OldWorld, Apple NewWorld, generi Pegasos, Efika, παλιότερες IBM iSeries και pSeries)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
ppc64 Η 64-μπιτη παραλλαγή της αρχιτεκτονικής PPC, δημοφιλής τόσο σε ενσωματωμένα συστήματα όσο και σε υψηλής ποιότητας εξυπηρετητές.
(IBM RS/6000s, IBM pSeries, IBM iSeries)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
sparc Η αρχιτεκτονική SPARC είναι καλύτερα γνωστή από τους πιο συνηθισμένους παραγωγούς της, την Sun (νυν Oracle) και την Fujitsu. Χρησιμοποιείται σε συστήματα εξυπηρετητών και σε μερικούς σταθμούς εργασίας. Στο Gentoo, μόνο οι SPARC64 συμβατές ΚΜΕς υποστηρίζονται.
(E3000, Blade 1000, Ultra 2)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση
x86 Μια 32-μπιτη αρχιτεκτονική που εχρησιμοποιείτο από τις συχνά λεγόμες "Intel συμβατές" ΚΜΕς. Ήταν μέχρι πρόσφατα η πιο δημοφιλής αρχιτεκτονική για τους επιτραπέζιους προσωπικούς υπολογιστές. Το Gentoo παρέχει μεταγλωττίσεις για τους i486 (υποστηρίζει όλες τις οικογένειες) και τους i686 (υποστηρίζει Pentium και ανώτερους ή συμβατούς).
(i486, i686, AMD Athlon, Intel Core, Intel Atom)
Εγκατάσταση Εργασία Portage Δικτύωση

Συχνές ερωτήσεις

Δεν μπορείτε να δημιουργείτε ως δια μαγείας δυναμικά το εγχειρίδιο για κάθε επιλογή;

Όλα είναι δυνατά, αλλά έχουμε επιλέξει να το κάνουμε αυτό μόνο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής. Άλλες επιλογές, όπως η διαμερισματοποίηση, η επιλογή πυρήνα, το εργαλείο εγκατάστασης και άλλα είναι αρκετά εύκολα να εξηγηθούν σε ένα μόνο έγγραφο.

Concepts such as advanced partitioning, non-generic kernel configuration, and alternate init systems are explained other areas around the wiki in publicly modifiable namespace (hint: anyone with wiki account can edit them!).

We ask our readers to search wiki and discover what is already available before requesting a new section or addition to be added to the Handbook. If you believe a new generic section is necessary to add to the Handbook, then propose a request by following the instructions below.

Δεν μπορώ να βρω πληροφορίες stage1 στο Εγχειρίδιο Gentoo

Οδηγίες για τη χρήση του stage1 ή stage2 tarball είναι τώρα διαθέσιμες στο Gentoo FAQ. Μια εγκατάσταση stage3 είναι η μόνη υποστηριζόμενη εγκατάσταση προς το παρόν.

Διαφωνώ με ...

Παρακαλώ αναφέρατε την ιδέα σας μέσω των "Σελίδων συζήτησης" της εκάστοτε σελίδας του εγχειριδίου. Η τεκμηρίωση γίνεται για την κοινότητα, οπότε τα σχόλια της κοινότητας είναι καλοδεχούμενα.

Note
Active handbook editors are down to only two or three members, so please provide some patience as we respond to new {{Talk}} entries. See below for instruction on how to suggest a new improvement to the handbook.

Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες αποφάσεις κατά την ανάπτυξη της τεκμηρίωσης βασίζονται σε ένα συναινετικό μοντέλο. Είναι αδύνατο να γραφεί/δομηθεί τεκμηρίωση με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Πρέπει να είστε σε θέση να αποδεχτείτε ένα "Όχι" με το σκεπτικό ότι πιστεύουμε ότι η τρέχουσα υλοποίηση ωφελεί τον περισσότερο κόσμο.

Those who open discussions with the goal of improving the Handbook must be able to accept a "No" as an answer. Typically "No" is used when we believe the current implementation is beneficial for the majority of readers.

Προκειμένου να παρακολουθούμε τα ανοιχτά θέματα καταλλήλως, σας ζητάμε να προσθέσετε την ακόλουθη σήμανση στην ερώτησή σας:

CODE Παράδειγμα ανοικτής συζήτησης
{{InfoBox stack
|{{InfoBox talk open|date=Jul 2 2015}}
}}

Αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα θεμάτα εντός του Εγχειριδίου Gentoo.