ACCEPT_KEYWORDS

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
This page is a translated version of the page ACCEPT KEYWORDS and the translation is 61% complete.
Outdated translations are marked like this.


ACCEPT_KEYWORDS-variabeln informerar pakethanteraren vilka ebuild:s KEYWORDS-värden den får lov att acceptera.

Var ställs variabeln in?

Variabeln sätts vanligtvis genom Gentoo-profilen, men kan åsidosättas systemvis i /etc/portage/make.conf, paketvis i /etc/portage/package.accept_keywords, eller till och med enstaka gånger genom kommandoraden, fastän det inte rekommenderas.

Important
Det är i allmänhet en dålig idé att åsidosätta ACCEPT_KEYWORDS-variabeln genom kommandoraden, till exempel genom att använda ACCEPT_KEYWORDS=<nyckelord> emerge -av <paketets namn>, eftersom detta inte är en varaktig lösning och kan resultera i oönskat beteende från pakethanteraren.

Stabila och ostabila nyckelord

Standardvärdet för de flesta profilers ACCEPT_KEYWORDS-variabel är arkitekturen själv, såsom amd64 eller arm. I de fall accepterar pakethanteraren endast ebuild vars KEYWORDS-variabel innehåller denna arkitektur. Om användaren vill kunna installera och arbeta med ebuild som inte anses vara produktionsfärdiga än, kan de lägga till prefixet ~ till arkitekturen, så här:

ACCEPT_KEYWORDS="~amd64"

Man borde inte specifiera det stabila nyckelordet (amd64) när man lägger till ett ostabilt nyckelord (~amd64), eftersom ACCEPT_KEYWORDS är en inkrementell variabel.

Om inställningen inte ska göras systemomfattande, kan den göras paketvis i package.accept_keywords-filen eller katalogen:

# spel
games-fps/doomsday ~amd64

Förutom de standardvärden från ACCEPT_KEYWORDS, stödjer package.accept_keywords tre speciella polletter [1]:

  • * — paketet är synligt om den är stabil på någon arkitektur.
  • ~* — paketet är synligt om den är ostabil på någon arkitektur.
  • ** — paket är alltid synliga (KEYWORDS ignoreras totalt).

Det sista valet är användbart för live-paketversioner (exempelvis SVN/Git/Mercurial paketversioner) eftersom live-ebuild inte har en KEYWORDS-variabel.

Note
The behavior of ~arch and ~* differ: ~arch includes arch, ~* doesn't include *. To use the most recent version of a package which is marked stable or unstable on any architecture, specify "* ~*".

Se även

Referenser

  1. Gentoo Portage, Manual page for Portage. Retrieved on January 30th, 2015.