ACCEPT_KEYWORDS

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
This page is a translated version of the page ACCEPT KEYWORDS and the translation is 100% complete.


De ACCEPT_KEYWORDS variabele geeft de pakketbeheerder aan welke KEYWORDS zijn toegestaan. Deze variabele wordt gebruikt om standaard de stabiele of testing tak te gebruiken.

Hoe wordt deze variabele ingesteld?

De variabele wordt gewoonlijk ingesteld in het Gentoo profiel, maar kan globaal overschreven worden in /etc/portage/make.conf. Deze instelling kan ook per pakket overschreven worden in /etc/portage/package.accept_keywords of via de opdrachtregel, alhoewel deze laatste optie niet aangeraden wordt.

Belangrijk
Het is gewoonlijk een slecht idee de ACCEPT_KEYWORDS variabele op de opdrachtregel te veranderen (door het gebruik van ACCEPT_KEYWORDS=<keyword> emerge -av <packagename>), omdat dit niet permanent is en mogelijk leidt tot ongewenste bijwerkingen/resultaten.

Stabiele en onstabiele keywords

De standaardwaarde van de ACCEPT_KEYWORDS variabele is in het merendeel van de profielen de architectuur zelf, bijvoorbeeld amd64 of arm. In dit geval accepteert de pakketbeheerder enkel de ebuilds waarvan deze architectuur een waarde in de KEYWORDS variabele is. Indien u het wenselijk acht kunt u ebuilds die nog niet (geheel) gereed zijn voor algemeen gebruik installeren en benutten door diezelfde architectuur te voorzien van het voorvoegsel ~:

ACCEPT_KEYWORDS="~amd64"

Het bijvoegen van het stable keyword (amd64) naast het testing keyword (~amd64) is onwenselijk aangezien de ACCEPT_KEYWORDS variabele incrementeel is.

Als de waarde niet voor het gehele systeem ingesteld hoeft te worden kan het per pakket ingesteld worden in de map/het bestand package.accept_keywords:

# games
games-fps/doomsday ~amd64

Naast de normale waarden in ACCEPT_KEYWORDS, ondersteunt package.accept_keywords drie bijzondere elementen[1]:

  • * — Pakket is zichtbaar als het stable is op welke architectuur dan ook.
  • ~* — Pakket is zichtbaar als het getest word op welke architectuur dan ook.
  • ** — Pakket is altijd zichtbaar (KEYWORDS worden totaal genegeerd).

Deze laatste optie is bruikbaar voor live versies van pakketten (bijvoorbeeld SVN/Git/Mercurial/... versies van pakketten die worden ondersteund door een zogenoemde live ebuild en geen KEYWORDS variabele hebben).

Nota
Het gedrag van ~arch en ~* is verschillend: ~arch bevat arch, ~* bevat * niet. Gebruik "* ~*" om de meeste recente versie van een pakket te gebruiken dat op eendere welke architectuur als stabiel of onstabiel gemarkeerd staat.

Zie ook

Verwijzingen

  1. Gentoo Portage,Portage Handleiding. Aangemaakt op 19 maart 2015.