ebuild/sv

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
This page is a translated version of the page Ebuild and the translation is 93% complete.

Warning: Display title "ebuild/sv" overrides earlier display title "Ebuild".

Resources

En ebuild-fil är en textfil som används av Gentoo-pakethanteraren, identiferar ett specifikt mjukvarupaket och hur den bör hanteras. Den använder en bash-liknande syntax och standardiseras genom EAPI-versionen.

Gentoo Linux använder ebuilds som pakethanteringsformatet för enskilda programvarutitlar. De här ebuilds innehåller metadata gällande mjukvaran (namnet, mjukvaruversionen, licensen och webbsidor), mjukvarukopplingar (både bygg- och körtidskopplingar), och instruktioner om hur man hanterar mjukvaran (konfigurera, kompilera, installera, testa osv).

Standardplatsen för ebuilds i Gentoo är /var/db/repos/gentoo/.

ebuild är också Portage-kommandot för att köra de diverse ebuild-funktionerna. Information kan hittas lokalt genom att köra:

user $man 1 ebuild
user $man 5 ebuild

Realtids-ebuilds

En ebuild är en realtids-ebuild om källkoden hämtas från ett revisionskontrollsystem (VCS). De brukar, men inte alltid, ha versionsnummret 9999 så att den kan lättare särskiljas från vanliga ebuilds baserade på uppströmsutgåvor.

Formellt är en ebuild live om den har en variabel PROPERTIES med värdet "live". Om en ebuild ärver en VCS-eclass (t.ex. git-r3, mercurial, darcs), kommer den att vara live, eftersom dessa eclasses har raden PROPERTIES+=" live".

På sidan packages.gentoo.org har en live ebuild tecknet L. I utmatningen av eix markeras den med *l.

Se även

Externa resurser