User:Tomislav/Help:Translating

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search


Za pomoć u prevođenju Gentoo Wiki stranica na druge jezike koristimo mogućnosti TranslateWiki Prevođenja stranica. Ovdje se koristi sustav poruka gettext oblika koji podijeli članak na manje dijelove teksta koje je jednostavnije prevesti.

Za uređivače: Označavanje prevodivih dijelova

Prije nego se stranica može prevoditi, morate označiti prevodive dijelove. U većini slučajeva, to je cijeli članak.

Da biste označili prevodivi dio, smjestite ga u XML oznake <translate>, na sljedeći način:

CODE Označavanje članka prevodivim
&lt;translate&gt;
We are using the [http://translatewiki.net/wiki/Translating:Page_translation_feature TranslateWiki Page translation] features to help translating pages on the Gentoo Wiki into other languages.
It uses a gettext-style message system that breaks up an article into small chunks of text that are easily translatable.
&lt;/translate&gt;

Također dodajte traku izbornika jezika na vrhu vašeg članka korištenjem oznake <languages />:

CODE Dodavanje trake izbornika jezika
&lt;languages /&gt;
&lt;translate&gt;
We are using the [http://translatewiki.net/wiki/Translating:Page_translation_feature TranslateWiki Page translation] features to help translating pages on the Gentoo Wiki into other languages.
It uses a gettext-style message system that breaks up an article into small chunks of text that are easily translatable.
&lt;/translate&gt;

Nakon što dovršite svoj članak, možete zatražiti omogućavanje prevođenja.

Za uređivače: Zahtjev za prevođenje stranice

Nakon što ste završili prethodne korake (dodavanje oznaka za prevođenje i izbornik jezika), stranica će se automatski pojaviti na stranici Prevođenje stranica. Administrator ili glavni prevoditelj će provjeriti kvalitetu članka i prihvatiti ili odbiti zahtjev. Obavezno pratite stranicu rasprave jer će se na njoj raspravljati o razlogu zašto je zahtjev odbijen.

Za sve: Kako postati prevoditelj

Pogledajte Gentoo Wiki:Translators. Ako ste prvi prevoditelj za određeni jezik, imamo neke dodatne zahtjeve za vas:

  • Napravite lokalizirane predloške: Neke predloške je potrebno lokalizirati, to su Template:Warning, Template:Note i Template:Important. Kopirajte sadržaj svakog od ovih predložaka na novu stranicu imena npr. Template:Warning/XY gdje XY označava malim slovima dvoslovni (ISO 639-1) jezični kod vašeg jezika i zamijenite englesku riječ Warning (Upozorenje) odgovarajućim prijevodom na vašem jeziku. Na primjer, vaša stranica bi trebala biti Template:Warning/hr za hrvatski prijevod (ne Warning/HR!)
  • Prevedite ovu stranicu pomoći: Molimo u svom korisničkom prostoru napravite stranicu s prijevodom ove stranice. Uz zahtjev za prevoditeljski korisnički račun priložite poveznicu na nju.

Ako ste dovršili prethodne korake, ili niste prvi prevoditelj za određeni jezik, dodajte svoje podatke na Gentoo_Wiki:Translator_account_requests.

Za prevoditelje: Prevođenje

Da biste započeli s prevođenjem članka, kliknite na poveznicu Prevedi ovu stranicu ispod naslova stranice. Na sljedećoj stranici, u gornjem desnom kutu, izaberite jezik na koji prevodite stranicu.

Pojavit će se tablica s prevodivim odlomcima. Klikom na poveznice u krajnjem lijevom stupcu pojavit će se polje za unos vašeg prijevoda. Kad prevedete odlomak, kliknite na Prijeđi na sljedeći prijevod. Nakon što ste gotovi, kliknite Spremi prijevod.

Posebni predlošci

Prilikom prevođenja zamijenite sljedeće pozive predložaka njihovim lokaliziranim varijantama:

Engleski Lokalizirano
{{Note|…}} {{Note/XY|…}}
{{Important|…}} {{Important/XY|…}}
{{Warning|…}} {{Warning/XY|…}}

Zamijenite XY dvoslovnim jezičnim kodom vašeg jezika.

Important
NEMOJTE mijenjati ostale nazive predložaka. NEMOJTE samoinicijativno započinjati prijevod drugih predložaka.

Iznimke jezičnih kodova

Za neka pisma nema uporabljivog ISO 639-1 koda. U tom slučaju koriste se sljedeće iznimke:

Zamjenski kod Jezik
zh-cn Pojednostavljeni kineski (简体中文)

Statistike prevođenja

Popis stranica možete pronaći upisivanjem svog jezičnog koda na Special:LanguageStats gdje će se automatski prikazati koje stranice još nisu potpuno prevedene.