Translations:Handbook:Main Page/25/hr

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
Alpha Priručnik
Alpha arhitektura je 64-bitna arhitektura koju je razvila korporacija Digital Equipment Corporation (DEC). Još uvijek ju koriste neki poslužitelji srednjih i visokih performansi, ali se arhitektura postepeno prestaje koristiti. Varijante arhitekture uključuju ES40, AlphaPC, UP1000 i Noname.
AMD64 Priručnik
AMD64 je 64-bitna arhitektura kompatibilna s x86 arhitekturom (također poznata kao x86_64). Prvo su je koristili AMD (pod nazivom AMD64) i Intel (pod nazivom EM64T name) i trenutno je najistaknutija arhitektura za osobna računala srednjih i visokih performansi. Također se često koristi i u segmentu poslužitelja. Varijante arhitekture uključuju AMD Athlon 64, Opteron, Sempron, Phenom, FX i Ryzen, kao i Intel Pentium 4, Core2, Core i3, i5, i7 te neke Atom varijante.
ARM Priručnik
ARM je 32-bitna arhitektura iznimno popularna u ugrađenim i malim sustavima. Podarhitekture se kreću od ARMv1 do ARMv7 (Cortex) i često se nalaze u pametnim telefonima, tabletima, ručnim konzolama, korisničkim GPS navigacijskim sustavima itd. Varijante arhitekture uključuju StrongARM i Cortex-M.
  • Trenutno nije dostupan ARM Priručnik. Molimo pogledajte bug #534376.
ARM64 Priručnik
ARM64 je 64-bitna inačica ARM arhitekture za ugrađene i poslužiteljske sustave. Primarnu podarhitekturu, AArch64 (poznatu i kao ARMv8-A) proizvodi nekoliko proizvođača. AArch64 čipovi se koriste u brojnim SoC ("System on Chip") sustavima, kao što su razvojne ploče, pametni telefoni, tableti, pametni televizori itd. Varijante arhitekture uključuju Cortex-A53, A57, A72 i A73 proizvođača ARM Holdings te Kryo i Falkor proizvođača Qualcomm.
  • Trenutno nije dostupan ARM64 Priručnik. Molimo pogledajte bug #534376.
HPPA Priručnik
PA-RISC arhitektura, ovdje nazvana HPPA, je skup naredbi koji je razvila i u svojim poslužiteljima srednjih i visokih performansi koristila tvrtka Hewlett-Packard do 2008. (nakon čega HP počinje koristiti Intel Itanium). Varijante arhitekture uključuju HP 9000 i PA-8600.
IA64 Priručnik
IA64 je 64-bitna arhitektura koju je razvio Intel i koristio u svojim Intel Itanium procesorima. Ova arhitektura nije kompatibilna s x86 ili x86_64 (odnosno amd64) i najčešće se nalazi u poslužiteljima srednjih i visokih performansi. Varijante arhitekture uključuju Intel Itanium.
MIPS Priručnik
Razvijena u tvrtci MIPS Technologies, MIPS arhitektura se sastoji od više podobitelji (revizija) kao što su MIPS I, MIPS III, MIPS32, MIPS64 i druge. MIPS se najčešće nalazi u ugrađenim sustavima. Varijante arhitekture uključuju MIPS32 1074K i R16000.
PPC Priručnik
PPC je 32-bitna arhitektura koju koriste mnogi Apple, IBM i Motorola procesori. Najčešće se nalaze u ugrađenim sustavima. Varijante arhitekture uključuju Apple OldWorld, Apple NewWorld, generi Pegasos, Efika, starije IBM iSeries i pSeries.
PPC64 Priručnik
PPC64 je 64-bitna inačica PPC arhitekture, popularna kako u ugrađenim, tako i u poslužiteljskim sustavima visokih performansi. Varijante arhitekture uključuju IBM RS/6000s, IBM pSeries i IBM iSeries.
SPARC Priručnik
Arhitektura SPARC najpoznatija je po svojim najčešćim proizvođačima: Sun (sada Oracle) i Fujitsu. Koristi se uglavnom u poslužiteljskim sustavima, no postoji i nekoliko radnih stanica. Gentoo podržava samo SPARC64 kompatibilne procesore. Varijante arhitekture uključuju E3000, Blade 1000 i Ultra 2.
X86 Handbook
X86 je 32-bitna arhitektura koju koriste procesori za koje se kaže da su "Intel kompatibilni". Donedavno je to bila najpopularnija arhitektura za kućna računala. Gentoo u ponudi ima programe za i486 (podržava sve obitelji) i i686 (podržava Pentium i novije ili kompatibilne). Varijante arhitekture uključuju i486, i686, AMD Athlon, Intel Core i neke Intel Atom.