Translations:Handbook:Main Page/25/nl

From Gentoo Wiki
Jump to:navigation Jump to:search
Note
Op dit moment wordt er gewerkt aan de vertalingen voor de amd64 en x86 architecturen, andere architecturen zijn vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar. Alleen bij voornoemde architecturen zal dan ook een aanduiding beschikbaar zijn als het een Engelse pagina betreft.
Alpha Handboek
De Alpha architectuur is een 64-bit architectuure ontwikkeld door Digital Equipment Corporation (DEC). Het wordt nog steeds gebruikt bij mid-range and high-end servers, maar de architectuur is aan het verdwijnen. Enkele varianten zijn: ES40, AlphaPC, UP1000 en Noname.
AMD64 Handboek (nl - in vertaling)
AMD64 is een 64-bit architectuur die compatible is met de x86 architectuur en daarom ook wel bekend staat als x86_64. Het wordt gebruikt door AMD (AMD64) en Intel (EM64T). Het is de veruit de meest gebruikte architectuur op destktop-pc's en is ook veel gebruikt op servers. Enkele varianten zijn: AMD Athlon 64, Opteron, Sempron, Phenom, FX en Ryzen samen met Intel Pentium 4, Core2, Core i3, i5, i7 en sommige Atoms.
ARM Handboek
ARM is een zeer populaire 32-bit architectuur in embedded- en lichtesystemen. Voorbeelden zijn smartphones, tablets, hand-held consoles, consumenten GPS-systemen en ontwikkelbordjes. Enkele varianten zijn: StrongARM en Cortex-M.
ARM64 Handbook
ARM64 is een 64-bit variant van ARM, ontwikkeld voor embedded- en serversystemen. De meest gebruikte sub-architectuur, bekend als AArch64 of ARMv8-A, wordt geproduceerd door een handje vol producenten. Aarch64 chips worden geproduceerd voor diverse SoC's waaronder ontwikkelbordjes, smartphones, tablets en smart-TV's. Enkele varianten zijn: Cortex-A53, A57, A72 en A73 van ARM Holdings en Qualcomm's Kryo en Falkor.
  • Er is geen ARM64-handboek beschikbaar, zie bug #534376.
HPPA handboek
De PA-RISC architectuur (bekend als HPPA) is een instructieset, die is ontwikkeld door Hewlett-Packard en werd gebruikt in hun mid- en high-end serverseries tot ongeveer 2008 (waarna ze Intel Itanium gingen gebruiken). Enkele varianten zijn: HP 9000 and PA-8600.
IA64 Handboek
IA64 is een 64-bit architectuur ontwikkeld door Intel en gebruikt in de Intel Itanium processorseries. Deze architectuur is 'niet' compatible met x86 of x86_64 en worden gebruikt in medium en high-end serverseries. Er is geen variant bekend.
MIPS Handbook
De MIPS architectuur is ontwikkeld door MIPS Technologies en behelst verschillende subfamilies of revisies, waaronder MIPS I, MIPS III, MIPS32 en MIPS64. MIPS wordt voornamelijk aangetroffen in embeddedsystemen. Enkele varianten zijn: MIPS32 1074K en R16000.
PPC Handboek
PPC is een 32-bit architectuur, die gebruikt word door vele Apple, IBM en Motorola processors. Ze worden veel gevonden in embedded systemen. Enkele varianten zijn: Apple OldWorld, Apple NewWorld, generi Pegasos, Efika en oudere IBM iSeries en pSeries.
PPC64 Handboek
PPC64 is de 64-bit variant van de PPC architecture, populair embedded en high-end performance servers. Enkele varianten zijn: IBM RS/6000s, IBM pSeries en IBM iSeries.
SPARC Handbook
De SPARC architectuur wordt voornamelijk geproduceerd door Sun Microsystems (nu Oracle) en Fujitsu. Het wordt voornamelijk gebruikt in serversystemen, hoewel er ook enkele werkstations bestaan. Gentoo ondersteund enkel de SPARC64-compatible cpus. Enkele varianten zijn: E3000, Blade1000 en Ultra 2.
X86 Handboek (en)
X86 is een 32-bit architectuur die gebruikt wordt door cpus die "Intel compatible worden genoemd. Tot voor kort was het de meest gebruikte architectuur voor desktop-pcs. Gentoo ondersteund de i486 (alle families) en i686 (Pentium en hoger of compatible) sub-architecturen. Enkele varianten zijn: i486, i686, AMD Athlon, Intel Core, en enkele Intel Atoms.